Från altan till uterum – innan du sätter igång

2014-05-16

Det började kanske med en altan. Ett trädäck precis intill huset för soliga sommardagar. Men så blev det juni, juli och augusti. Och de där soliga sommardagarna på altanen som du längtat efter kan du räkna på din ena hand. Känner du igen dig? Är det dags att ta steget längre och bygga ett uterum istället? Här nedan kan du läsa om vad du bör tänka på innan du börjar.

Ett rum med många fördelar

Till att börja med finns det väldigt många fördelar med uterum jämfört med en altan. Genom att glasa in din altan kan du gardera dig mot regniga somrar. Dessutom kan du använda uterummet även under de andra årstiderna. Vad sägs om ett växthus på våren och ett extra kylrum på vintern?

Behövs bygglov?

När du bestämt dig för att förverkliga din idé är det första du måste göra att ta reda på om ditt uterum kräver bygglov. Alla byggnationer kräver inte bygglov, men många gör det. Även om det rent tekniskt inte handlar om ett nybygge utan en tillbyggnad lönar det sig att vara på den säkra sidan. Om du börjar bygga utan bygglov riskerar du dels böter och dels att få riva alltihop. Se därför till att ha alla papper i ordning innan du tar fram hammaren.

Kontakta din byggnadsnämnd

Ansökan om bygglov gör du hos byggnadsnämnden i din kommun. För att komma i kontakt med byggnadsnämnden i just den kommun du bor i kan du gå in på Boverkets hemsida. De har sammanställt en lista över byggnadsnämnderna i alla Sveriges kommuner. Länk till listan finns i slutet av artikeln.

Själva blanketten du ska fylla i för att ansöka om bygglov hittar du sedan hos din kommun. Ofta kan den laddas ner direkt från hemsidan. Blanketten du ska leta efter heter, enkelt nog: ”Ansökan om bygglov”.

Lycka till!

Mer om byggnationer:

http://www.nystromscement.se/

http://www.boverket.se/Bygga--forvalta/Kommunlista/