Ett nytt recept för köksdesign

2014-01-28

Hur ser ditt drömkök ut? Snyggt och modernt eller gammaldags charm? Det finns tydligen en distinkt åldersklyfta i hur vi vill inreda våra kök. Detta enligt en undersökning som utförts av Houzz Magazine i USA. Länk: New recipe for kitchen makeovers – Goerie.com

Kök i modern stil från Sörmlandskök.

Enligt undersökningen så beror din smak till stor del på din ålder. Yngre husägare förälskar sig i samtida och moderna kök, medan äldre husägare föredrar en traditionell look. Det här är förvånande för Liza Hausman, VD för community på inredningssiten Houzz som nyligen släppte sin första kökstrendsundersökning.

- Jag förväntade mig inte att se en sån klyfta mellan åldrarna, sa Hausman. Jag tror det är en ny förändring.

Undersökningen är baserad på mer än 7 800 svar, och visar på en tydlig åldersrelaterad uppdelning. De yngsta husägarna, mellan 25 och 34 år, beskrev stilen på deras kök som 'samtida' eller 'modern', medan de äldsta husägarna, i åldern 65 och uppåt, beskrev sin stil som 'traditionell'. Skiftet mellan modern och traditionell verkar ske någonstans i 40 års åldern, där 'traditionell' är vanligare för husägare över 45 och 'samtida' är vanligare för de under.

- Jag kan absolut hålla med om det, säger inredningsdesignern Mary Rossy, från Mary Rossy Designs. Den yngre generationen är inte så tagen av utsmyckning och vill inte ha palatsliknande hem att ta hand om. De vill ha ett enklare, renare och mer organiserat liv.

Vissa element av den moderna köksdesignen, som till exempel öppna planlösningar, är nu så populära att de byggs in i de flesta nya köken. I Houzz undersökning hade 77 procent av de tillfrågande köket öppet in till andra rum.

Köksprojekt ser också större användning av ljusa färger och material. De mest populära färgscheman som används är "mjuk och neutral", som 75 procent har valt, med "ljus och färggrann" på en andraplats med 14 procent. Vitt på vitt är fortfarande den mest populära färgen för skåpluckor.

Många husägare kombinerar också olika ytor och material. Många väljer vitvaror i rostfritt stål, men kombinerar dem med vita eller färggranna köksredskap, eller köksredskap som är integrerade i skåpen.

Så om du planerar att göra om köket, skulle du gå på en modern känsla och öppna upp för möjligheten att sälja till yngre köpare? De flesta bygger om köket för sin egen användning hellre än att sälja. Men om du tänker på att sälja nån gång inte allt för långt i framtiden så kan det vara nåt att överväga, säger Hausman.